Geirr Karlsen – varmt välkommen till Axiell

Geirr Karlsen är ny försäljningskonsult hos oss på Axiell. Han är bibliotekarie i grunden och kommer senast från rollen som sektionschef på Drammensbiblioteket i Oslo där han fick vara med från starten när Drammen blev pilotbibliotek för Quria. Vi har ställt några frågor till Geirr för att lära känna honom lite bättre.

Du kommer bland annat att få läsa om varför Drammen valde Quria före Koha, om att hålla föredrag med hål i byxan och om varför Geirr alltid har nylonstrumpor i skrivbordslådan.

Hej Geirr. Kan du berätta lite om dig själv?

Jag är utbildad bibliotekarie och valde utbildningen eftersom jag tycker om böcker. Men så kommer man ut i arbetslivet och får ett lite bredare perspektiv på saker. Man upptäcker snabbt att människor är lika viktiga som böcker. Jag har arbetat på filial, varit bibliotekschef i Kongsberg i sju år och lett utvecklingsavdelningen vid Drammensbiblioteket lika länge. På fritiden gillar jag att springa och cykla och så spelar jag valthorn i en amatörorkester, där kaffe och bullar i pausen är lika viktigt som musiken.

Vi är så glada över att du har börjat hos oss. Varför blev det Axiell?

Jag har arbetat med biblioteksutveckling under större delen av mitt arbetsliv och jag är övertygad om att en viktig komponent i den här utvecklingen ligger i bibliotekssystemet. Det var självklart att haka på den här utmaningen. Det känns jättebra att vara en del av det företag jag bara har tänkt gott om. Det känns också bra att få jobba vidare med lösningar som gör vardagen enklare för både låntagare och biblioteksanställda.

Berätta om din tid som sektionschef på Drammensbiblioteket

Jag arbetade som sektionschef på Drammensbiblioteket i 7 år. De första åren jobbade jag mest med att bygga om biblioteket med fokus på människor. Ganska snart förstod jag dock att det inte räcker med bara en inbjudande arena rent fysiskt, man måste också vara inbjudande digitalt. Motorn till det är självklart bibliotekssystemet.

Drammensbiblioteket var först ut att byta bibliotekssystem till Quria. Hur kom ni fram till det?

Vi gick ut brett och hann faktiskt bygga upp en komplett testbas i Koha. Systemet gav dessvärre känslan av att vara en kortkatalog som någon hade gjort elektronisk en gång i tiden. Så vi fick leta oss vidare.

Hösten 2016 började vi prata med Axiell och fick höra om Quria. Det var första gången jag såg ett system som kunde fungera som en plattform för de flesta av våra tjänster. Vi blev pilotbibliotek och började använda Quria i början av september 2017. Vi har aldrig ångrat det beslutet.

Hur är det att ha Quria som biblioteksplattform?

Jag väljer att lyfta fram två saker.

  • Det ena är användarvänligheten. Det är så enkelt att börja använda Quria, och det faktum att det körs i en webbläsare, gör att alla känner igen sig i användargränssnittet. Om du kan navigera på internet, kan du navigera i Quria.
  • Det andra är att det är så otroligt stabilt. Trots att Drammen var pilotbibliotek upplevde vi nästan ingen nedtid alls. Quria tickar på utan kritiska avbrott.

Vad anser du är det mest sofistikerade med Quria?

För mig är det sättet data lagras på och de möjligheter detta ger framåt i tiden. RDA ger även möjligheter att sammanställa senaste data som kan hjälpa biblioteken i sin digitala förmedling på helt nya sätt.

Har du upplevt några nackdelar med Quria?

Som alla system har Quria sina mindre lyckade lösningar, men jag skulle inte kalla det nackdelar.

Om man som kund börjar använda ett nytt system och är hundra procent nöjd från start, är det varken bra för biblioteket eller för leverantören. Förbättringsförslag behövs för att komma framåt i utvecklingen. Efter att ha följt Quria i snart fyra år är jag i alla fall säker på en sak:

Systemet blir hela tiden enklare och lösningarna allt bättre. Det är en enorm trygghet för kunderna.

Hur har du upplevt Axiell som leverantör?

Proffsig. Vi möttes av bred kompetens, både vad gäller bibliotekskunskap och inom systemutveckling. Samarbetet var spännande, trevligt och utmanande inom ämnesområdet. Våra synpunkter togs på allvar och många av våra förslag hamnade i Quria. När de inte gjorde det, fick vi alltid en förklaring till varför.

Vad ska Axiell bli bättre på?

Axiell är bra på att lyssna på kunderna, men ska bli ännu bättre. Vi ska hjälpa folk att kartlägga behov och försöka gå dessa till mötes. Vi ska bry oss om våra kunder. Vi ska också vara så uppdaterade inom ämnet att vi kan vara både vägledande och inspirerande för att fortsätta att utveckla biblioteken i framtiden.

Berätta en rolig anekdot från din tid på bibliotek

Jag har hållit ett föredrag om e-böcker för bibliotekarier med ett stort hål i byxorna. Det är antagligen den enda gången information om e-böcker har kombinerats med underklädsvisning.

Jag gjorde ett stopp på vägen till föredraget. På den tiden ägnade jag mig mycket åt geocaching och vid mitt stopp låg en skatt gömd. När jag klättrade upp på ett staket för att komma åt skatten, sprack byxorna i baken.

Varje gång jag kände att jag tappade publikens uppmärksamhet, var det bara att vända ryggen till.

Annars gillar jag att ha nyputsade skor och för att uppnå lite extra glans är nylonstrumpor ett perfekt hjälpmedel. På grund av det har det uppstått en del märkliga situationer när folk har upptäckt att jag har nylonstrumpbyxor i skrivbordslådan. Men det bjuder jag på.

Har du någon favoritbok?

I topp tre kommer helt klart ”Lanark” av Alasdair Gray. Jag har läst boken flera gånger och är övertygad om att alla bör uppleva den någon gång i livet.

Vårt nyhetsbrev ger dig alla nyheter direkt i din mejlbox.

Välj dina intresseområden: