Om skolbibliotekets betydelse på Skolbibliotekets dag (27 oktober)

Enligt IASL (International Association of School Librarianship) är oktober Internationella skolbiblioteksmånaden. I Sverige har Nationella skolbiblioteksgruppen utlyst 27 oktober till Skolbibliotekets dag. Syftet är att uppmärksamma skolbibliotekens roll för elevers språkutveckling och digitala kompetens.

Vi har frågat vår egen Bodil Marin Edlund, projektledare på Axiell och utbildad bibliotekarie om vilken betydelse skolbiblioteket hade för henne när hon gick i skolan.

Skolbiblioteket hade stor betydelse för mig när jag gick i skolan. Det var en tillflykt och eftersom jag var en bokslukare av rang brukade jag låna med mig så många böcker jag kunde bära hem. Jag älskade alla mina skolbibliotek men det på högstadiet var bäst för där fanns en bibliotekarie. Hon skaffade in nya böcker och kom med lästips, de tidigare skolbiblioteken vad endast ett rum med rätt gamla böcker i. I mitt arbete möter jag många som arbetar med just skolbibliotek och det är roligt att se hur många fina skolbibliotek och engagerade personer det finns runt om i Sverige.

Bodil passar även på att tipsa om boken ”Jag for ner till bror”, av Karin Smirnoff.

”Det är en berättelse om en kvinna som far hem till sin barndoms by för att ta hand om sin tvillingbror som håller på att dricka ihjäl sig. Det är många olika tunga ämnen som tas upp i boken men trots det är den en av de bästa böckerna jag läst på länge. Språket är helt fantastiskt, det bygger en stämning som påminner lite om Kerstin Ekman och Torgny Lindgren, två andra favoritförfattare.”

Vårt nyhetsbrev ger dig alla nyheter direkt i din mejlbox.

Välj dina intresseområden: