Den 5 september 2017 startade Axiell Quria i Drammens stadsbibliotek. Nästan ett år senare gjordes de första upplevelserna med den molnbaserade serviceplattformen: Implementeringen av systemet överträffade alla förväntningar.
”Lånen ökar och vi har fått mycket få klagomål. Så det blir uppenbart att saker och ting fungerar, säger Monica Nyhus, huvudbibliotekarie vid Drammens stadsbibliotek.
Som Monica Nyhus och Geirr Karlsen, chef för biblioteksutveckling i Drammen, förklarar, gick flytten till Quria smidigt:
”De flesta av oss tycker att Quria är ett utmärkt verktyg. Men naturligtvis tycker inte alla att det är en så bra idé att ersätta ett system som vi har använt i 25 år. „
Överträffar alla förväntningar
Drammens stadsbibliotek var den första som använde Quria som pilotbibliotek. Hon hjälpte till att utveckla bibliotekssystemet och tog samtidigt rollen som „testkanin“.
”Först när systemet var igång kunde vi ta reda på vad som fungerade och vad som inte fungerade – och det överträffade alla förväntningar. Quria är ett genomtänkt och pålitligt verktyg. Vi tog också hand om mycket noga av Axiell, som underhöll och förbättrade systemet nästan varje vecka. Det är trevligt att se sådana framsteg och vi är mycket nöjda med processerna, säger Karlsen.
Bibliotek för folket …
Som Geirr Karlsen förklarar har Drammen arbetat med att centralisera biblioteksfunktionerna i ungefär tio år. Nu finns det en önskan om fler aktiviteter i respektive distrikt. Med Quria förde Drammen biblioteket till folket – på cykel.
”På Globus Food Festival fyllde vi vår bibliotekscykel med böcker och drev en biblioteksfilial från våra cyklar. Folk kunde både söka i inventeringen och låna böcker med en iPad. Det var jättekul och en ny funktion som inte var tillgänglig för oss tidigare. Att ta biblioteket med oss till stadsdelarna eller ta det till andra institutioner och samtidigt ha full tillgång till verktyget är en unik möjlighet. „
… och folket för biblioteket
Drammens stadsbibliotek har haft längre öppettider sedan september 2017. Biblioteket utvidgade öppettiderna till 07:00 till 23:00 – sju dagar i veckan, året runt – ibland ledigt.
”Först var det läskigt och jag kände mig obekväm den första dagen. Det är nästan som att släppa in människor i ditt hus. Men det fungerar underbart. Människor kommer och vill inte åka innan de måste. De beter sig också på ett exemplariskt sätt, förklarar Karlsen.
Nyhus förklarar att de utökade öppettiderna resulterade i en hög användningsnivå hela dagen: ”Vi har många besökare, särskilt på söndagar, när vi annars är stängda. Studenter kommer för att studera, men lag och klubbar använder det också som en mötesplats. „
Båda betonar att alla kan använda biblioteket: individer, team och organisationer, studenter och familjer.
”Vi har till exempel en familj som går till biblioteket varje söndag. De tar med en picknickkorg och äter frukost här medan de lånar böcker. Det här är riktigt trevligt! Biblioteket är ett hem hemifrån, en plats där du alltid är välkommen, säger Karlsen.
Användare kommer att ha fler alternativ i framtiden
Hittills har fokus varit att bygga ett bibliotekssystem som har de funktioner som anställda på Drammens stadsbibliotek behöver. I framtiden kommer dock biblioteksanvändare att ha nya funktioner tillgängliga.
”Vi kommer att skapa en händelsemodul och en informationsmodul med vilken vi till exempel kan informera användare direkt om händelser. De som är intresserade av dinosaurier kan få meddelanden om dinosauriehändelser. Med dessa nya funktioner kan användare alltid hålla sig uppdaterade med vad deras bibliotek har att erbjuda, säger Karlsen och beskriver planerna.
Europeiskt samarbete
Sist men inte minst får Drammen-biblioteket internationella kollegor utanför Norge med Quria och ser fram emot internationellt samarbete.
”Quria kommer att introduceras i England och Tyskland de närmaste månaderna, och jag hoppas att vi snabbt kan etablera samarbetsplattformar. Stora saker händer överallt som du kan delta i, avslutar Karlsen.